Friday, October 20, 2017

Resepi : Sambal Udang Petai

Assalamualaikum.

Sambal tumis adalah salah satu lauk kegemaran aku. Tak kisah la sambal apa pun, semuanya suka. Paling sedap sambal udang, tapi bila campur lagi pulak dengan petai, wow lagi marrveless hingga menjilat jari 😋😋.

     Petang semalam balik kerja, mama (MIL) cakap masak nasi lemak sebab ada kelas mengaji so boleh bagi ustaz makan sekali. Kalau dah nasi lemak tu, sambal tu wajib ada la kan. Selalunya buat sambal kosong. Tapi semalam buat sambal petai udang makan dengan nasi lemak. Hmm sedapnya. Petainya pulak memang cantik je, sesedap rasa la semua. 

Tengok gambar bawah tu, sedapnya kan. Tengok pun sedap, kalau makan memang lagi sedaplah. Selalu buat kuah kering sikit, tapi ni sebab nak makan dengan nasi lemak, kita tambah kuah dia sikit ye.

Sedapkan...nyummm!!
     Tak susah pun kalau nak masak sambal tumis ni. Masak pun sekejap je, campak-campak je...cewaahhh hahaha. Dapat udang besar sikit yang fresh pulak tu, pastu campur dengan petai gemok-gemok macam atas tu, memang makan tak toleh kiri kanan dah. Orang cakap, kalau mak mertua lalu pun tak nampak dah huhu..

Ok jom aku share resepi sambal udang petai style SaraZaini.
______

Bahan-bahan :

*Kisar
Cili kering 
Bawang Besar - 4 ulas
Bawang Merah - 3 ulas

Minyak Masak - secukupnya
Udang - 20ekor (saiz sederhana)
Petai - dibelah 2
Bawang Besar - Potong bulat
Gula - 3 sudu besar
Garam - 1 sudu kecil
Maggi Cukup Rasa 
Air Asam 
Air

Cara Masak :

1. Goreng terlebih dahulu udang hingga suku masak dan ketepikan.

2. Tumiskan bahan kisar di atas bersama minyak masak yang secukupnya. Sebab kalau tak cukup minyak pun, nanti sambal tu tak cantik teksturnya. 

3. Masukkan garam, gula secukup rasa. Kalau kurang tambah. Aku masukkan jugak perencah maggi cukup rasa tu sikit sebab nak bagi lagi sedap. Masak sambal sehingga cili betol-betol masak dan pecah minyak. (api jangan terlalu kuat)

4. Masukkan sedikit air asam dan juga air untuk tambah kuah. 

5. Setelah kuah sambal sebati bersama air asam tadi, masukkan udang yang telah digoreng.

6. Masukkan petai yang telah dibelah dua (tak kisah kalau nak masuk sebiji-sebiji atau potong nipis).

7. Gaul dan biarkan seketika sehingga petai dan udang masak (jangan terlalu lama). Akhir sekali masukkan bawang besar yang telah dipotong bulat. Gaul-gaul dan tutup api.

8. Siap dan sedia untuk dimakan.
______

So siaplah resepi sambal udang petai versi SaraZaini. Sedap dimakan kalau tambah lauk ikan temenung goreng atau telur dadar. Nyummy!!

Selamat mencuba ye. Byee.




No comments:

Post a Comment